Khamis, 20 September 2012

NIOSH - OGSP


Semalam saya pergi ke NIOSH, Bandar Baru Bangi untuk ambil NIOSH - Oil and Gas Safety Passport (OGSP).  Jika nak masuk site Petronas, mesti kene buat benda ni. Nak buat benda ni tak susah cuma 1 hari sahaja. 8 jam ceramah dan ada soalan pada penghujung kelas. Jika pass maka dapatla kad ini dalam masa 3 hari. Yang lecehnye pulak, kita kene booking dulu sebelum pergi. Selalunya penuh jer kelas ni.


Semua jadual latihan dalam tahun ada dalam buku ni. Jika nak buat OGSP ni, bayarannya RM250 untuk sekali latihan, jika exam gagal maka kenala bayar RM250 lagi yer. Jadi, kenela fokus masa kelas. Permulaan kita kene booking, lepas tu isi borang, bawa sekeping gambar berukuran passport, dan yang paling penting ingat jenis darah anda. Ini kerana jenis darah ini akan memudahkan pihak hospital jika terjadi sesuatu kepada anda.


Masa kelas, kita akan dapat baju warna kuning, pen, modul OGSP dan buku soalan. Buku soalan tu kenala bagi kat trainer lepas jawab exam. Bawa balik Pen, Modul, Baju Kuning dan resit RM 250 tu jela yer. Hahahah.


Kelas akan bermula pukul 8 pagi sampai la pukul 5 petang. Pasal makan jangan risau. Semua disediakan. Sarapan pukul 10, Makan tengah hari pukul 1 ptg dan minum petang pukul 3 petang. Tak kebulurnya pegi amik kos ni. Apapun kenala ambik kad OGSP ni kat Niosh Bangi hari Jumaat ni. Hehehe. Saya dah ada, anda bila lagi???

11 ulasan:

  1. En Mohd Nazreen Bin Mohd Ramli kerja kat mane skrg.....

    BalasPadam
  2. sekarang jadi QAQC Inspector dekat ikatan engineering sdn bhd. kenapa en tanpa nama??

    BalasPadam
  3. Salam en nazreen.. saya nak tanye tentang bayaran bagi tidak lepas exam ogsp.. ada rakan saya cakap rm25 sahaja untuk repeat..just amek ujian..xperlu ceramah.. kerana saya mengambil ogsp pada 8hb ini. Hehe

    BalasPadam
  4. Bro kalau tak tau darah boleh masuk jugak ke ?

    BalasPadam
  5. Bro kad bpa lama blh siap..kalau kat johor nk kena booking dlu ke?

    BalasPadam
  6. Boleh cari kerja ka dgn menggunakan ogsp ni?

    BalasPadam
  7. Salam. Saya nur azny binti salehuddin. Berumur 19. Sy kurang didedahkan dengan niosh nie. Lagi2 oil and gas safety passport nie. Belajar apa ye? Kalau keselamatan tu sy tau basic je. Sbb kat poli sy blaja osha. Tu pun sekadar pengetahuan. Boleh wssp sy 0137991227

    BalasPadam
  8. Sye bru nk buat,skrg sye nk tnye,pencermh berckp dlm bhse ape bm or bi,sbb klu dlm bhs bi sye krg fhm skit,boleh kee sye amik...dn mhon bg almt pnh... tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  9. Salam tuan tanah..nak tnya,psl exam ogsp neh open book ke tak sbb kawn sy buat dia kata open book.mntk pencerahan bos .boleh wssp di 0134615364

    BalasPadam
  10. Assalam...sya nak tnya mcm mna ya kalo oil&gas passport dah hilang...kat mna nak report???kad sya da hilang jdi nak wat bru bleh ke 2???

    BalasPadam

Terima Kasih ;)